Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Τι αλλάζει στα μαθήματα της Β΄ Λυκείου


Ενοποίηση της Χημείας και της Βιολογίας, περιορισμός της Φυσικής, νέα μαθήματα, δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων του Επαγγελματικού Λυκείου. Αυτό προβλέπει το σχέδιο τουΙνστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τη Β΄ Γενικού Λυκείου το οποίο προκαλεί τις οξύτατες αντιδράσεις ειδικοτήτων καθηγητών

Και αυτό διότι κρίνεται πως στόχος του σχεδίου είναι η αξιοποίηση των υπαρχόντων εκπαιδευτικών και στη διδασκαλία συναφών, με το βασικό τους αντικείμενο, μαθημάτων. Οι μεγαλύτερεςαντιδράσεις προέρχονται από τους φυσικούς, τους χημικούς και τους βιολόγους.

Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει επτά υποχρεωτικά μαθήματα τα οποία θα καταλαμβάνουν τις 22 από τις συνολικά 34 ώρες του εβδομαδιαίου προγράμματος της Β΄ Λυκείου. Οι υπόλοιπες 12 ώρες θα κατανέμονται σε τρία τετράωρα μαθήματα, τα οποία θα επιλέγει ο μαθητής από μία παλέτα 10 μαθημάτων.

Παράλληλα, θα υπάρχουν και τα μαθήματα εμβάθυνσης, από τα οποία οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν τρία ανάμεσα στα: Αρχαία Ελληνικά, Ιστορία, Εισαγωγή στη Φιλοσοφία-Ψυχολογία, Έννοιες, Μέθοδοι και Ιστορία των Κοινωνικών Επιστημών, Μαθηματικά, Πληροφορική, Μάθημα ΕΠΑΛ, Φυσική, Χημεία/Βιολογία, Ξένη Γλώσσα.

Τα μαθήματα εμβάθυνσης θα διδάσκονται για τέσσερις ώρες κάθε εβδομάδα.

Κοινό μάθημα Χημείας/Βιολογίας

Το κοινό μάθημα εμβάθυνσης Χημείας/Βιολογίας προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τόνιζαν τον διακριτό ρόλο των δύο εκπαιδευτικών ενοτήτων.

Για το λόγο αυτό, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει πως «το υποχρεωτικό μάθημα κορμού για τα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών θα αφορά στην παραδειγματική και στην εργαστηριακή διάσταση των Φυσικών Επιστημών στη σύγχρονη εποχή».

«Στο Πρόγραμμα Σπουδών της Β’ Λυκείου έχουν προβλεφθεί τετράωρα μαθήματα εμβάθυνσης στα αντικείμενα των Φυσικών Επιστημών. Για καθαρά πρακτικούς λόγους (αδυναμία συγκρότησης τμημάτων στις εν λόγω τάξεις) τα αντικείμενα της Χημείας και της Βιολογίας, που είναι σαφώς διακριτά μεταξύ τους αντικείμενα, θα είναι δίωρα» αναφέρει.






dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου