Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Μόλις 28 από τα 101 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί

Με χαμηλούς ρυθμούς κινείται η κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των 101 προαπαιτούμενών που
απαιτούνται για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγηση. Ο υπουργός Οικονομικών Εκλείδης Τσακαλώτος κινείται με ταχύτητα, δεν τον βοηθούν όμως άλλα στελέχη της κυβέρνησης που καθυστερούν τα προαπαιτούμενα της δικής τους αρμοδιότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί 28 από τα συνολικά 101 προαπαιτούμενα που θα πρέπει να τελειωσουν για να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ από την τρίτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για τη συζήτηση των μεγάλων κεφαλαίων όπως είναι το χρέος και η μορφή της εποπτείας μετά τον Αύγουστο του 2018.

Παρά τον αργό ρυθμό ο κ. Τσακαλώτος δεν ανησυχεί ενώ και από την πλευρά των Θεσμών τα μηνύματα είναι μέχρι στιγμής καθησυχαστικά. Το πρόγραμμα προβλέπει την άφιξη των τεχνικών κλιμακίων από την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, ωστόσο λόγω της εορτής της Ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving) στις Ηνωμένες Πολιτείες την ερχόμενη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου οι αποστολές ενδέχεται να είναι ελλιπείς κυρίως από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Για το λόγο αυτό θα καθυστερήσουν λίγο και οι επικεφαλής του κουαρτέτου Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ).
Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM). Αντί για την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου όπως αναμενόταν αρχικά θα έλθουν στην Αθήνα από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και μετά για να προλάβουν πρώτα τα τεχνικά κλιμάκια να προετοιμάσουν το έδαφος.
Παρά τις σοβαρές καθυστερήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών αποστολών (Staff Level Agreement) πριν από το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου και ότι η αξιολόγηση θα κληρωθεί εντός του 2017.

Το χρονοδιάγραμμα όμως φαντάζει ασφυκτικό με βάση τον όγκο και την δυσκολία των προαπαιτούμενων. Για το λόγο αυτό τον Δεκέμβριο θα μπορούσε να παρουσιαστεί στην Βουλή ένα πολυνομοσχέδιο «σκούπα» στο οποίο θα περιληφθούν πολλά προαπαιτούμενα για να κλειδώσει η συμφωνία και να μείνουν κάποια λίγα (prior actions) για τον Ιανουάριο.

Τα βασικά αγκάθια
Επί της ουσίας το βασικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσει κυβέρνηση μέχρι τις 29 Νοεμβρίου είναι η διασφάλιση της έναρξης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.
Πέραν αυτού οι Θεσμοί πιέζουν ιδιαιτέρως για την οριστικοποίηση του σχήματος πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μεγαλόπολη), τις αλλαγές στα εργασιακά, την επιτάχυνση των διιωτικοποιήσεων και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο.

Ξεχωριστό και απαραίτητο κεφάλαιο παραμένει πάντοτε το Ελληνικό όπου εκεί είναι απαραίτητα δύο πράγματα. Πρώτον, η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος το οποίο θα οριστικοποιεί το επενδυτικό σχέδιο για να προχωρήσει η επένδυση και, νωρίτερα, η προκήρυξη του διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομικών για την ανέγερση καζίνο στο χώρο του πρώην αεροδρομίου.


newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου