Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Aυτές είναι οι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο

Η Kλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, Κάλλια Γιαννιτσοπούλου,
ξεχωρίζει τις τροφές που αποτελούν ασπίδα στην προστασία μας από τον καρκίνο και μας προτείνει τι να βάλουμε στο διατροφικό μας πλάνο.

 Η εφαρμογή της  αντικαρκινικής διατροφής  είναι μια σημαντική στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου. Για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε καρκίνο θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον  πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών  καθημερινά και να τρώτε τη σωστή ποσότητα φαγητού για να παραμένετε σε ένα υγιές βάρος. Επίσης, κλινικές μελέτες δείχνουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που λειτουργούν ως  ασπίδα προστασίας  κατά του καρκίνου, όπως οι παρακάτω που αξίζει να εντάξετε συστηματικά στην καθημερινότητα σας:

   Σκόρδο  Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο  σκόρδο  είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διάφορα είδη καρκίνου, ειδικά στα όργανα πέψης όπως ο  οισοφάγος, το στομάχι και το κόλον  . Συστατικά μέσα στο σκόρδο μπορεί να κρατήσουν τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο σώμα ανενεργές ή σταματούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωση μιας σκελίδας σκόρδου ημερησίως έχει πολύτιμη αντικαρκινική δράση.

   Μούρα  Τα μούρα αποτελούν ένα γευστικό και ολιγοθερμιδικό σνακ. Εκτός από αυτό, περιέχουν  ισχυρά αντιοξειδωτικά  που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες έχουν καταστροφική επίδραση για τα κύτταρα του οργανισμού μας. Ενώσεις που βρίσκονται στα μούρα μπορεί ακόμη να σταματήσουν τη δημιουργία ή να περιορίσουν την εξάπλωση το καρκίνου. Οπότε, ως μέρος της αντικαρκινικής σας δίαιτας, καλό είναι να καταναλώνετε μια χούφτα μύρτιλα, φράουλες, ή βατόμουρα ημερησίως.

   Ντομάτες  Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση  ντομάτας  μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανδρών από τον  καρκίνο του προστάτη  . Η κατανάλωση 150γρ. ντομάτας ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του DNA των κυττάρων από καταστροφή που πιθανόν να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι ντομάτες περιέχουν υψηλή συγκέντρωση σε ένα δραστικό αντιοξειδωτικό που λέγεται  λυκοπένιο.  Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει το λυκοπένιο καλύτερα από επεξεργασμένες τροφές ντομάτας όπως η σάλτσα ντομάτας, που σημαίνει ότι μακαρόνια ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας είναι ένας νόστιμος τρόπος να περιορίσετε τον κίνδυνο της ασθένειας.

   Σταυρανθή λαχανικά  Τα σταυρανθή λαχανικά –ομάδα που περιέχει το  μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι  – μπορεί να είναι τρομερά χρήσιμα στην προστασία από τον καρκίνο. Ερευνητές έχουν βρει ότι ουσίες σε αυτά τα λαχανικά μπορούν να σας προστατέψουν από την καταστροφική επίδραση των  ελεύθερων ριζών  στο DNA των κυττάρων. Επιπλέον αποτελούν ασπίδα προστασίας από την έκθεση σε χημικά που προκαλούν καρκίνο (καυσαέριο, λιπάσματα, καπνός κ.ά.), βοηθούν στην καθυστέρηση ανάπτυξης όγκων και οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα στο θάνατο. Είναι μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στην αντικαρκινική σας δίαιτα.

   Πράσινο τσάι  Το  τσάι  περιέχει αντιοξειδωτικά που λέγονται  κατεχίνες   που πιθανόν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου με μια ποικιλία τρόπων. Έρευνες εργαστηρίων έχουν βρει ότι οι κατεχίνες στο τσάι μπορούν να μικρύνουν τους όγκους και να μειώσουν την ανάπτυξη κυτταρικών όγκων. Κάποιες έρευνες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την κατανάλωσή τουμε μειωμένη πιθανότητα καρκίνου. Τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, αλλά θα λάβετε περισσότερα αντιοξειδωτικά από το  πράσινο τσάι,  οπότε σκεφτείτε να προσθέσετε μια με δύο κούπες ημερησίως στην αντικαρκινική σας δίαιτα.

   Προϊόντα ολικής άλεσης  Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, τα προϊόντα ολικής άλεσης περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία που μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων  φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.  Μια μεγάλη έρευνα που περιέλαβε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπων, βρήκε ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του  καρκίνου του παχέος εντέρου,  κάνοντας τα μια από τις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το πλιγούρι βρώμης, το κριθάρι, το καστανό ρύζι, το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι παραδείγματα τέτοιων τροφών.

  Κουρκουμάς  Αυτό το πορτοκαλί μπαχαρικό, διάσημο στην ινδική κουζίνα,περιέχει ένα συστατικό που λέγεται  κουρκουμίνη  που μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση του κίνδυνου του καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική αντικαρκινική κοινότητα, η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη σε κάποια είδη καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές δοκιμές και την εξάπλωση καρκίνου ή να μικρύνει όγκους σε κάποια ζώα. Τον  κουρκουμά  μπορείτε να τον βρείτε εύκολα στα καταστήματα και να τον χρησιμοποιήσετε σε μια ποικιλία συνταγών.

   Πράσινα φυλλώδη λαχανικά  Τα πράσινη φυλλώδη λαχανικά όπως το  σπανάκι και το μαρούλι  είναι καλές πηγές των αντιοξειδωτικών Β-καροτίνη και λουτεΐνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο, κάποιες εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα χημικά σε αυτές τις τροφές μπορεί να μειώσουν σε μέγεθος κάποια είδη καρκινικών κυττάρων.

   Σταφύλια  Η φλούδα από τα κόκκινα σταφύλια είναι μια πηγή υψηλή στο αντιοξειδωτικό  ρεσβερατρόλη  . Ο χυμός σταφυλιού και το κόκκινο κρασί επίσης περιέχουν αυτό το αντιοξειδωτικό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμη στο να αποτρέψει τον καρκίνο από το να δημιουργηθεί ή να εξαπλωθεί. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι περιορίζει την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκινικών κυττάρων, ενώ στους άντρες, συγκεκριμένη ποσότητα κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο  καρκίνου του προστάτη.  

   Φασόλια  Τα φασόλια, παρ’ όλο που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο, είναι πολύ καλές  πηγές αντιοξειδωτικών  , ενώ περιέχουν επίσης και  φυτικές ίνες   και πρέπει να συμπεριληφθούν στην αντικαρκινική σας δίαιτα. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 25γρ. φυτικών ινών ημερησίως μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κάποιων μορφών καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος σύμφωνα με την αμερικανική αντικαρκινική κοινότητα.

 Συμπερασματικά, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας και να προστατευτείτε από την εμφάνιση του καρκίνου, εντάσσοντας τις παραπάνω τροφές στην καθημερινότητα σας. Η αντικαρκινική διατροφή σε συνδυασμό με σωστή ενυδάτωση, άσκηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους,  βελτιώνει σημαντικά την υγεία  και ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργειας σας.

Κάλλια ΓιαννιτσοπούλουKλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος MSc, MBA, SRDΕπιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο «Σώμα Υγιές»  www.somaygies.gr  Κωνσταντινουπόλεως 22 & Γρ. Λαμπράκη 315, Νίκαια  info@somaygies.gr  ,  fb page 


clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου