Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017

Ήξεις - αφήξεις Ερντογάν για τη Λωζάνη

Η Τουρκία δεσμεύεται από τη Λωζάνη και τη σέβεται, ωστόσο
εντοπίζει «λανθασμένη εφαρμογή» της στη μειονότητα της Θράκης, τονίζει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους Ταγίπ Ερντογάν, πραγματοποιώντας φραστική στροφή σε σχέση με όσα ισχυρίστηκε κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Ελλάδα.
 «Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο», αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» ο κ. Ερντογάν. Εμφανίζεται παράλληλα ανοικτός σε διάλογο.
 Ο πρόεδρος της Τουρκίας σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η Αγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη», την οποία μάλιστα ο ίδιος δύο φορές χαρακτηρίζει «τουρκική».
 Ο Τούρκος πρόεδρος εκφράζει την απαίτηση η μειονότητα να έχει τη δυνατότητα να αναγνωριστούν τόσο η «εθνική της ταυτότητα», όσο και «τα δικαιώματά της στην εκπαίδευση και στις θρησκευτικές ελευθερίες».Επιθετικός είναι ο τόνος του Ταγίπ Ερντογάν σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, καθώς σημειώνει ότι οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί», συμπληρώνοντας ότι αυτό είναι «ένα όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ».Ο πρώτος πολίτης της Τουρκίας ξεκαθαρίζει τέλος ότι η Άγκυρα, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ως στόχο την πλήρη ένταξη και όχι μια κάποιου είδους «ειδική σχέση».


naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου