Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Ερντογάν

Ένα δείπνο δεν φέρνει την «άνοιξη», αλλά κατόρθωσε, τουλάχιστον,
να εκτονώσει την ένταση που προκάλεσαν οι αναφορές του Τούρκου Πρόεδρου στη Συνθήκη της Λωζάνης και οι οποίες πυροδότησαν το τεταμένο κλίμα κατά την πρώτη συνάντηση του Έλληνα Πρόεδρου, Προκοπή Παυλόπουλου, και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χωρίς, βεβαίως, να υπάρχει η πλήρης εικόνα για τις συζητήσεις που διεξήχθησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες, οι τοποθετήσεις του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Τούρκου Πρόεδρου, πριν από το επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο το βράδυ της Πέμπτης, κινήθηκαν σε πολύ χαμηλότερους τόνους σε σύγκριση με το το πρωινό τους «μπρα-ντε-φερ».

Προκόπης Παυλόπουλος: «Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαπραγμάτευτη για την Ελλάδα»
Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης
Η απάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου στις προκλήσεις Ερντογάν και το... debate που ακολούθησε
Μετά την ιστορική σύγκρουση σε ζωντανή, μάλιστα, σύνδεση μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Προκόπη Παυλόπουλου- όπου ο Τουρκος Πρόεδρος επιχειρηματολόγησε επί ώρα γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λωζάνης και γιατί η μειονότητα στη Δυτική Θράκη πρέπει να λέγεται τουρκική- το δείπνο που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο φάνηκε ότι λειτούργησε ως πυροσβεστήρας της έντασης.
Στην προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία που δίνεται στις δύο χώρες να χτίσουν μια νέα εποχή φιλίας και εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. «Είναι πολύ περισσότερα, κύριε πρόεδρε, αυτά που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν» είπε, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του.
«Δεν πρέπει ό,τι μας δίχασε να προσδιορίσει το μέλλον μας» τόνισε, ενώ επισήμανε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου μπορεί και πρέπει να αποκτήσει ιστορικές διαστάσεις για την προοπτική και το μέλλον των δύο λαών.
Είπε ακόμη ότι το παρελθόν και η σχέση Βενιζέλου - Ινονού «μπορεί να μας διδάξει» και προσέθεσε πως «προσδοκούμε πάντα να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα αυτό της εμπιστοσύνης και της συνεργασίας».
«Σκέφτομαι την εποχή που η εμπιστοσύνη ήταν τέτοια, που το 1934, όταν η Ελλάδα δεν είχε διπλωματική εκπροσώπηση στο Ιράν, την είχε αναλάβει η Τουρκία» σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος. Υπογράμμισε, δε, ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό και συμπλήρωσε: «Είμαστε έτοιμοι να συμπράξουμε μαζί σας προς αυτή την κατεύθυνση».
«Θέλουμε να προχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό. «Τις σχέσεις φιλίας θα τις οικοδομήσουμε ξανά, σημαντικό είναι η βούληση να ενταχθεί η Τουρκία στην ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αυτή τη φορά, ο κ. Παυλόπουλος δεν έκανε καμία αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης, έπειτα από τις αντεγκλήσεις που είχαν προηγηθεί κατά την πρωινή συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο στο προεδρικό μέγαρο. Στην αντιφώνησή του, ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη, καθώς είναι η πρώτη Τούρκου προέδρου στη χώρα έπειτα από 65 χρόνια. «Είμαστε δύο λαοί που ζουν δίπλα-δίπλα, έχουμε προαιώνια ιστορία» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αν λάβουμε τα σωστά μηνύματα από το παρελθόν, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούν να γίνουν από κοινού στο πεδίο του τουρισμού, της ενέργειας, της στρατιωτικής συνεργασίας. Στόχος της επίσκεψης, όπως σημείωσε, είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα και αλληλεγγύη, ιδιαιτέρως σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, με προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά πεδία συνεργασίας στον τουρισμό, την οικονομία, την ενέργεια, τον στρατιωτικό τομέα και τόνισε ότι υπάρχουν στην Ελλάδα Τούρκοι που κάνουν επενδύσεις. «Όταν μου εκφράζουν την ικανοποίησή τους, σκεφτόμαστε τι άλλο μπορεί να γίνει στο μέλλον» σχολίασε. Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Ελλάδας και παρατήρησε ότι ένα από τα βήματα που θα γίνουν στο μέλλον είναι και η συνεργασία κατά της τρομοκρατίας. Καταλήγοντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη φιλοξενία, χωρίς να κάνει και εκείνος κάποια αναφορά στη Συνθήκη της Λωζάνης.
Κοτζιάς: Ελπίζω να μη γίνει ανάλογη συνάντηση μετά από 65 χρόνια
Δείγμα της πρόθεσης για εκτόνωση της έντασης ήταν η φράση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. Μετά το τέλος του δείπνου και την ώρα της αποχώρησης του ζεύγους Ερντογάν- συνοδεία του κ. Προκοπή Παυλόπουλου και της συζύγου του πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς είπε «ελπίζω να μη γίνει ανάλογη συνάντηση μετά από 65 χρόνια». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έξοδο ο κ. Ερντογάν είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία της συζύγου του Μαρέβα.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο Τούρκος Πρόεδρος ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό πως είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ιερουσαλήμ, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και τον Πάπα Φραγκίσκο, οι οποίοι του ζήτησαν να μεταφέρει τους χαιρετισμούς τους στον κ. Τσίπρα.
Χειραψίες, χαμόγελα και «πηγαδάκια»
Τα φλας από τους φωτογράφους και τους δημοσιογράφους άστραψαν όταν εισήλθαν στην κατάμεστη αίθουσα του Προεδρικού Μεγάρου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η σύζυγός του Μπέτυ Μπαζιάνα, η οποία εντυπωσίασε με το κόκκινο φόρεμα.
Διπλωμάτες, αλλά και εκπρόσωποι επιχειρηματιών -όπως ο Κωνσταντίνος Μιχαλος απο το ΕΒΕΑ και ο κ. Φέσσας από τον ΣΕΒ και η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη με τον σύζυγό της Βαρδή έσπευσαν να χαιρετίσουν. Λίγα λεπτά αργότερα εισήλθε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τη σύζυγο του, τους οποίους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός.
«Πηγαδάκι» για αρκετή ώρα είχαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας με Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στο οποίο συμμετείχε για λίγα λεπτά και κ. Αλέξης Τσίπρας.
Εντυπωσιακή και η σύζυγος του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι, η οποία είχε συζητήσεις με εκπροσώπους της γειτονικής χώρας, την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ενώ υπήρξε και χειραψία με την κυρία Μπαζιάνα. Έντονη συζήτηση για αρκετά λεπτά είχαν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Από τους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο κ. Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης, η κ. Όλγα Γεροβασίλη, η κυρία Κονιόδρου, ο κ. Σταύρος Κοντονής.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου