Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018

«Θησέας»: Το νέο βαρομετρικό χαμηλό φέρνει βροχές, καταιγίδες και πυκνές χιονοπτώσεις

Κακοκαιρία αναμένεται να επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της
χώρας μας από σήμερα έως την Κυριακή, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό «Θησέας» θα κινηθεί από την Ιταλία προς το Αιγαίο. Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες και οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, οι οποίες σταδιακά θα επηρεάσουν ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα καθώς και περιοχές της Βόρειας κυρίως χώρας με χαμηλό υψόμετρο.
Σήμερα αρχικά θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές κατά τόπους στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, στο Ανατολικό Αιγαίο και στο Ιόνιο. Γρήγορα στο Ανατολικό Αιγαίο ο καιρός θα βελτιωθεί πρόσκαιρα, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα περιοριστούν. Σταδιακά, οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες στο Ιόνιο θα ενταθούν και θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα ισχυρότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο, στη Στερεά, στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια και στη Δυτική Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με υψόμετρο έως 700 περίπου μέτρα (πιθανόν και χαμηλότερα στα σύνορα με τη Βουλγαρία).
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι, ενισχυόμενοι σταδιακά σε ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε νότιους και σταδιακά θα ενισχυθούν σε μέτριους έως ισχυρούς 5-6 μποφόρ και πιθανόν τοπικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί, 5 με 6 μποφόρ, αλλά μέχρι το βράδυ θα στραφούν σε βορειοανατολικούς με ίδιες εντάσεις.
Aναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ:
Αττική
Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με βροχές οι οποίες από το βράδυ θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές οι οποίες από τις βραδινές ώρες θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους θα είναι ισχυρά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 6 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες στην κεντρική Μακεδονία κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες. Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας (πάνω από τα 700 μέτρα).
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 , βαθμιαία στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες οι οποίες στα νησιά του Ιονίου, στη Στερεά και την Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε περιοχές της Ηπείρου (πάνω από τα 700 μέτρα).
Άνεμοι: μεταβλητοί ασθενείς. Βαθμιαία ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 9 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα βόρεια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές τα οποία από τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Ενίσχυση των ανέμων τη νύχτα.
Θερμοκρασία: από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία και από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: δυτικοί 3 με 5 στα νότια τοπικά 6 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένηση το μεσημέρι. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτίων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ 6 μποφόρ. Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται κατά τόπους ισχυρές βροχές, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα νότια ηπειρωτικά, στο Νότιο Ιόνιο και ιδιαίτερα στο Αιγαίο.Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά κυρίως στα ανατολικά ηπειρωτικά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), στην Εύβοια, στις Σποράδες, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και πιθανόν στα Δωδεκάνησα, ενώ τοπικά θα εκδηλωθούν και χαλαζοπτώσεις. Τονίζεται ότι λόγω της διάρκειας και της έντασης των φαινόμενων ενδέχεται κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα. Πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε όλα τα ορεινά ηπειρωτικά τμήματα (έως τα 1000 περίπου μέτρα), σε ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας (έως τα 500 περίπου μέτρα), ενώ στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν και σχεδόν πεδινές περιοχές. Μέχρι το βράδυ πάντως στη Δυτική Ελλάδα ο καιρός θα βελτιωθεί, ενώ και στη Βόρεια Ελλάδα τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν σε θυελλώδεις, πνέοντας με εντάσεις που τοπικά θα φτάσουν και τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από βορρά προς νότο.
Σύμφωνα με την ΕΜΥ, παρά τη σταδιακή εξασθένιση των φαινομένων την Κυριακή οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας μέχρι και την Τρίτη 16 Ιανουαρίου.



protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου