Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Μπαίνει σε... ράγες η πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία

Το πολύ μικρό μερίδιο αγοράς του σιδηροδρόμου στις εμπορευματικές
μεταφορές που ανέρχεται σε μόλις 0,3% έναντι 17% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεχής ανάπτυξη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics) στηρίζουν το νέο εγχείρημα της Goldair, την ίδρυση της Rail Cargo Logistics. Η εταιρεία ολοκλήρωσε πέρυσι την αδειοδότησή της από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινάει την λειτουργία της με τέσσερις λοκομοτίβες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, χθες, σε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης τροχαίου υλικού της ΓΑΙΑΟΣΕ με την πρώτη ιδιωτική σιδηροδρομική εταιρεία, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Goldair Καλλίνικος Καλλίνικος, η τροχοδρόμηση θα ξεκινήσει έως το τέλος Ιανουαρίου.
Η εταιρεία θα ξεκινήσει με το καθημερινό δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Ειδομένη και σε δεύτερη φάση θα εκτελεί  δρομολόγια στη διαδρομή Θεσσαλονίκη - Αθήνα. Το επιχειρηματικό πλάνο περιλαμβάνει την υλοποίηση τακτικών δρομολογίων  στο δίκτυο Προμαχώνας - Θεσσαλονίκη – Ασπρόπυργος, ενώ με την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνητης γραμμής Πατρών - Αθήνας, η εταιρεία θα ξεκινήσει τακτικό δρομολόγιο για τη σιδηροδρομική διασύνδεση της Δυτικής Ευρώπης με το εμπορευματικό κέντρο του Θριασίου.

Σήμερα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μεταφέρει τα εμπορευματοκιβώτια της Goldair, κάτι που θα αλλάξει από τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου οπότε η Rail Cargo Logistics με δικά της μέσα θα υλοποιεί εμπορευματικές μεταφορές.

Έτσι, η εταιρεία προχώρησε στην μίσθωση από την ΓΑΙΑΟΣΕ, που διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό των ελληνικών σιδηροδρόμων, τεσσάρων λοκομοτίβων, δύο ηλεκτρικών και δύο πετρελαιοκίνητων, όπως και 160 βαγονιών μεικτού τύπου.

Ωστόσο, η Rail Cargo Logistics δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιήσει το τροχαίο υλικό, καθώς χρήζει επισκευών τις οποίες υλοποιεί η Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). "Σε εξέλιξη βρίσκονται οι επισκευές στις ντιζελάμαξες και αρχές Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης και στις ηλεκτράμαξες, ώστε να παραδοθούν στην εταιρεία για να ξεκινήσει σύντομα το έργο της” σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΣΤΥ Γιάννης Αντωνιάδης.
Η αναβάθμιση του τροχαίου υλικού αποτελεί κλειδί για την διεύρυνση τέτοιου είδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Για το σκοπό αυτό η ΓΑΙΑΟΣΕ, όπως ανέφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλός της Αθανάσιος Σχίζας, προγραμματίζει επενδύσεις της τάξης των 40 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη τετραετία.
"Η ανάπτυξη περνά μέσα από συνεργασίες, συνέργειες και κοινή πορεία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα σχολίασε” ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Θάνος Βούρδας.

Η συμμαχία με τους αυστριακούς σιδηροδρόμους
H Rail Cargo Logistics Goldair έχει προκύψει από τη συνεργασία με τον κρατικό αυστριακό σιδηροδρομικό όμιλο Rail Cargo που διαθέτει παρουσία σε 18 χώρες και δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από το 2004.

"Από το 2004 επενδύουμε σταθερά στην ελληνική αγορά. Αποφασίσαμε να μείνουμε στην Ελλάδα και να επενδύσουμε περαιτέρω, συναντώντας τους εταίρους μας στην Goldair Cargo το 2014. H συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ δείχνει ότι τα πράγματα προχωρούν στην Ελλάδα. Τα logistics και οι μεταφορές αποτελούν σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης στην Ελλάδα” σημείωσε χθες ο Helmut Hansy, επικεφαλής των ελληνικών δραστηριοτήτων της Rail Cargo Logistics.

"Η προσπάθεια συνεργασίας μας με τους αυστριακούς σιδηροδρόμους ξεκίνησε το 2010. Καταφέραμε να φτιάξουμε εταιρεία και business plan για την Ελλάδα το 2013, μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για  τη χώρα μας, οπότε η εμπιστοσύνη για επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν σε μηδενικό επίπεδο. Ήταν πολύ δύσκολο να πείσεις έναν Κεντροευρωπαίο ότι η Ελλάδα έχει μέλλον και προοπτική δεν είναι κουβάς χωρίς πάτο. Το καταφέραμε, δείξαμε την αξιοπιστία μας και το 2014 συστήθηκε η Rail Cargo Logistics – Goldair. Από το 2014, έως σήμερα αντιμετωπίσαμε αρκετά "θέματα” τα οποία ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αντιληφθούν ακόμη και οι φορείς του σιδηροδρόμου στην Ελλάδα, όπως ότι η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών και η ανάπτυξη τους θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία” σημείωσε ο κ. Καλλίνικος.

Η κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων της Αυστρίας, ιδρύθηκε το 1837 και σήμερα ανήκει στους μεγαλύτερους σιδηροδρομικούς ομίλους της Ευρώπης, εκτεινόμενη σε 16 χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης με 1.100 λοκομοτίβες, 26.000 βαγόνια, 39.000 εργαζομένους και 5,5 δισ. ευρώ τζίρο.



capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου