Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

Αθήνα και Άγκυρα διαχειρίζονται τα «απόνερα» της έντασης

Με ιδιαίτερη προσοχή και μη αποκρυπτόμενη ανησυχία παρακολουθεί η
κυβέρνηση την κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, αν και διαπιστώνει αποκλιμάκωση μετά το επεισόδιο στα Ίμια προχθές.
 «Πράγματι υπάρχει μια αναβάθμιση της προκλητικότητας και των επιθετικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί η ένταση» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά έσπευσε να σημειώσει πως αυτό δεν προεξοφλεί τίποτα απολύτως και «για τον λόγο αυτό παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις και είμαστε σε εγρήγορση διαρκώς». Κατά τον ίδιο «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι στενή παρακολούθηση και ψυχραιμία».
 Ο κ. Τζανακόπουλος, απορρίπτοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το καθεστώς κυριαρχίας στα Ίμια, τόνισε πως «το καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως σαφές, δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ως προς αυτό με βάση το διεθνές δίκαιο» και σημείωσε πως «οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Τουρκία -την οποία όμως δεν πρέπει να προεξοφλούμε και δουλεύουμε στην κατεύθυνση ώστε να μη συμβεί- θα απαντηθεί, όχι μόνο από ελληνικής πλευράς αλλά και από την πλευρά της Ε.Ε. και από την πλευρά όλων των διεθνών οργανισμών. Μην έχετε καμία αμφιβολία για αυτό».
 Αναφερόμενος στην επικοινωνία του Τούρκου πρωθυπουργού με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, κατά την οποία ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι το επεισόδιο στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας, ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε πως «είναι ένα δείγμα ότι η στάση του κ. Γιλντιρίμ -και καλώς- ήταν απολογητική».
 Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης σημείωσε ότι για το επεισόδιο στα Ίμια ενημερώθηκε αμέσως ο διεθνής παράγοντας κι απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, τόνισε πως «η Τουρκία έχει πάρει διαζύγιο από τον κοινό νου και τη λογική».
 Σε ανάλογο μήκος και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, χαρακτήρισε ως «ανιστόρητη, απαράδεκτη και εκτός του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συμβάσεων» την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και «ως τέτοια την αντιμετωπίζουμε, μεταφέροντας όλη τη δική μας επιχειρηματολογία, με αποδείξεις σε σχέση με τις παραβιάσεις, σε όλα τα διεθνή fora».
 Οι εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απασχολούν έντονα και τα επιτελεία των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία διατυπώνουν κριτική -σε ήπιους τόνους- και επιφυλάξεις για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
 Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά συγκάλεσε χθες το μεσημέρι σύσκεψη για να εξετασθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η κα Γεννηματά τόνισε πως «η ελληνική κυριαρχία των Ιμίων έχει οριστικά καθοριστεί από το διεθνές δίκαιο, συνθήκες και συναφείς ρυθμίσεις. Δεν καθορίζεται από προκλητικές μονομερείς δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών». Σημείωσε ότι «αποτελεί μείζον λάθος που η κυβέρνηση δεν απάντησε αμέσως και κατηγορηματικά στην ιταμή τουρκική ανακοίνωση και υποβάθμισε το θέμα μιλώντας μόνο για γεωγραφία» και διαπίστωσε ότι «η στάση αυτή έρχεται σε συνέχεια του φιάσκου της επίσκεψης Ερντογάν».
 Από τη Ν.Δ. ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε τις «πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας» σε Αιγαίο και Κύπρο που παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τόνισε πως το κόμμα του «θεωρεί αδιανόητο ότι στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο ομόλογό του ο κ. Τσίπρας δεν επισήμανε τα αυτονόητα: Ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, τα Ίμια είναι Ελληνικά και η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί να αμφισβητούνται με οποιονδήποτε τρόπο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
 Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως «τα τελευταία γεγονότα συνιστούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, μετά και την επισημοποίηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα».Έκκληση στον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για «εθνική συνεννόηση» απηύθυνε ο Σταύρος Θεοδωράκης και ζήτησε «να γίνει συνάντηση των πολιτικών αρχηγών».
 Και η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να συγκληθεί αμέσως Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.Τη δική του εκδοχή για τη συνομιλία του, προχθές το βράδυ, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έδωσε χθες ο Τούρκος ομόλογός του Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ την ίδια ώρα ο επικεφαλής σύμβουλος του Ρ.Τ. Ερντογάν επανήλθε στις προσβλητικές αναφορές κι απειλές του κατά της Ελλάδας και των Ελλήνων.
 «Η Άγκυρα δήλωσε ρητά στην Ελλάδα ότι η αποφυγή των εντάσεων θα είναι καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις μας» δήλωσε χθες ο κ. Γιλντιρίμ στο αεροδρόμιο της Άγκυρας, πριν αναχωρήσει για τη Λευκορωσία.
 Ο κ. Γιλντιρίμ είπε ότι θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των αρχηγών των Επιτελείων στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Μάιο και «θα συζητήσουν τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν κλιμακώνονται περαιτέρω».
 Χθες, το Βερολίνο, εν όψει και της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού σήμερα, ανακοίνωσε ότι στηρίζει τη θέση που έλαβε η Ε.Ε. σχετικά με την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.
 Στην Άγκυρα, ο επικεφαλής των συμβούλων του Τούρκου προέδρου, ο Γιγίτ Μπουλούτ, παρομοίασε μια πιθανή σύγκρουση Ελλάδας - Τουρκίας, σαν «μύγα που τα βάζει με έναν γίγαντα».
   Αποκλιμάκωση  
 Πλήρης αποκλιμάκωση της έντασης παρατηρείται, τις τελευταίες ώρες, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, μετά την απόπειρα τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει το πλοίο ΓΑΥΔΟΣ του Ελληνικού Λιμενικού, στο οποίο προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές. Στα ελληνικά χωρικά ύδατα βρίσκονται διαρκώς δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος που παρακολουθούν διακριτικά τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Cumhuriyet», η Τουρκία κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση στη νησίδα Τσαβούς, κοντά στα Ίμια.
   Αίτημα προς τους συμμάχους να πάρουν «ξεκάθαρη θέση»  
 Αίτημα προς τους συμμάχους της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε. να πάρουν «ξεκάθαρη θέση» σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της Τουρκίας απηύθυνε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε διμερείς συναντήσεις που είχε χθες με ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
 «Ενημέρωσα τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για τη συμπεριφορά της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες, με τα δύο γεγονότα κυρίως στην περιοχή των Ιμίων και την ένταση, τη λεκτική ένταση, που δημιουργούν οι ανακοινώσεις του προέδρου Ερντογάν, αλλά και Τούρκων αξιωματούχων» δήλωσε ο κ. Καμμένος στο ΑΠΕ.
 Ο υπουργός Εθνικής Άμυναςς σημείωσε ότι το ζήτημα «δεν έφτασε μέχρι το Συμβούλιο, διότι η ενημέρωση γίνεται σε διμερές επίπεδο», λέγοντας ωστόσο ότι «θα τεθεί και στο Συμβούλιο από τη στιγμή που θα έχουν ενημερωθεί όλοι οι υπουργοί με τα αποδεικτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά της Τουρκίας».
 Ο κ. Καμμένος κατέληξε τονίζοντας: «Τα Ίμια είναι ελληνικά νησιά. Η ελληνική ακτοφυλακή, το Λιμενικό Σώμα, αλλά και το Πολεμικό Ναυτικό βρίσκονται εκεί και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε θέματα εθνικής κυριαρχίας για κανένα λόγο, και ζητούμε από τους συμμάχους μας στην Ε.Ε. αλλά και στο ΝΑΤΟ να πάρουν ξεκάθαρη θέση».





naftemporiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου